18.9.2017

1998

Po delší odmlce bychom se s vámi chtěli opět podělit o zážitky a zkušenosti z naší skautské činnosti.

Hned na jaře nás čekaly dvě významné akce. Tou první byla již tradiční skautská pouť konaná při příležitosti svátku sv. Jiří 25.4.1998. Pouť začínala mší svatou, kterou sloužil otec biskup František Lobkowicz. Poté jsme se odebrali do tzv. „Pastevníka,“ kde pokračoval další program slavnostním nástupem a po něm se skauti, skautky, vlčata a světlušky rozešli po jednotlivých zábavných disciplínách, které pro mě byly připraveny.

Další jarní akcí, pro nás velkého významu bylo okresní kolo závodu vlčat a světlušek konané 8.5. v Dolním Sklenově. Byly to pro nás všechny naše první závody, a tak jsme byli všichni patřičně nervózní. Družina našich vlčat ve složení Radek Flám, Lukáš Boček, Honza Zahradník, Leoš Červenka, Jakub Červenka nás nezklamala a z 10ti družin se umístila na pěkném 5. místě.

Další akcí, kterou jsme  chtěli uskutečnit byl táborák na Krmelínském kopci. Bohužel z této akce z časových důvodů sešlo a tak nezbývá než věřit, že se nám to povede příští rok.

Vyvrcholením naší celoroční činnosti ve školním roce 97-98 byl skautský tábor. Ten se letos uskutečnil ve Vlčovicích u Kopřivnice. Po několika předchozích táborech, kdy jsme obývali pevné budovy, byl tento tábor klasický stanový. Bylo to díky pochopení skautů z Polanky n. Odrou, kteří nám zapůjčili na 14 dnů celé své tábořiště se vším vybavením. Naši svěřenci tak měli možnost poznat opravdu kvalitní skautský tábor, kde si vše museli zajistit sami. Čtyři vlčata, která již dorostla do skautského věku si zde složila skautský slib a tím se stala opravdovými skauty. Opět musíme velmi poděkovat panu Lumíru Bočkovi za sponzorování našeho tábora pečivem. Ušetřil nám nemalé prostředky, které jsme mohli použít na zakoupení sportovního náčiní a odměn pro děti. V době konání našeho tábora, tj. na přelomu měsíce července a srpna byla realizovaná el. přípojka do naší klubovny. Na tuto akci nám zapůjčil finanční prostředky obecní úřad, kterému tímto také velice děkujeme.

V září začal nový skautský rok a vyvstala potřeba doplnit oddíl novými dětmi. Proto koncem měsíce září byl proveden nábor žáků 1. a 2. třídy naší školy. A byl úspěšný, neboť nám přišlo 13 nováčků, kteří stále pravidelně docházejí a je vidět, že je práce v oddíle baví.Starší skauti se scházejí již samostatně každý čtvrtek pod vedením Pavla Jarolíma. Ostatní děti mají schůzky každý pátek

V měsíci listopadu jsme provedli sběr starého železa a papíru. Ačkoli jsme tuto akci plánovali již na jaře, z technických důvodů se nám to povedlo až na podzim. Chtěli bychom poděkovat všem, kdo nám přispěli starým železem nebo papírem. Sběr starého papíru byl pro nás pokusem a jelikož byl úspěšným chtěli bychom jej příště udělat ve větší míře.

Poslední naší akcí v tomto roce bylo jako již 3. rok Betlémské světýlko. Byli jsme pro něj na nádraží v Ostravě – Svinově a pak jsme jej rozvezli skautským vedoucím z celého našeho střediska. Den před Štědrým dnem jsme pak světýlko rozvezli i po naší obci. V letošním roce bychom tuto akci chtěli více zpropagovat, aby na Štědrý den mělo více rodin světlo z Betléma.

Závěrem bychom chtěli poděkovat bývalému starostovi panu Poláškovi i celému obecnímu zastupitelstvu za spolupráci a věříme, že i s novým obecním vedením se nám bude spolupracovat k oboustranné spokojenosti.

Pavel Jarolím