18.9.2017

2002

Hned druhý víkend v lednu se šestičlenná skupinka našeho oddílu vypravila do obce Spálov  u Oder, kde jsme na místní faře a jejím okolí prožili krásné tři dny v nádherném zimním prostředí oderských vrchů. Vaření i zábavu jsme si obstarávali sami. Hráli jsme spoustu her, vydali se na výpravu k poutnímu místu Maria ve skále a hráli improvizovaný hokej se na zamrzlém potoce. Domů  jsme se vrátili s mnoha krásnými zážitky.

Pro velký úspěch jsme v únoru opět navštívili divadelní představení v obci Baška  s názvem KARLŠTEJN. Představení, které nacvičili skauti a mládež z Frýdku-Místku se opět velmi líbilo a bylo shlédnuto mimo jiné i otcem biskupem Františkem Lobkowitzem a natáčela je i Česká televize.

Další větší akcí byla tradiční skautská pouť v Brušperku konaná 27.dubna. Téma pro tradiční pouťovou hru, konanou po mši sv., byla ,,HVĚZDNÁ BRÁNA“. Při ní bylo nutno sesbírat vzorky z jednotlivých planet Galaxie a dopravit je na ,,mateřskou základnu“,kde z nich byl vyvinut ,, lék pro záchranu lidstva“. Vše samozřejmě v časovém limitu. Hra se opět líbila, jelikož se při ní zažilo spousty legrace i napětí.

První květnový den jsme se vydali na výstup ke skautské mohyle IVANČENA. Zde jsme si připomněli skauty popravené za 2. svět. války. Po odpočinku jsme se rozhodli vystoupit na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu, kde jsme díky celkem dobré viditelnosti mohli pozorovat krajinu do veliké dálky.

V den státního svátku 8.května se v Místeckém lese konalo okresní kolo závodu vlčat-chlapců a světlušek-dívek.  Naše vlčácká družina ve složení Václav a Tomáš Bauerovi, Ondřej a Michal Kunzovi, Roman Zmeškal a Richard Olšovský  se v konkurenci osmi  družin umístila na pěkném 3.místě za vlčaty z Místku a vlčaty z Frýdlantu n. O. Odměnou jim bylo foto do okresní kroniky, sladký dort s diplomem a prožité napětí závodu. Během celého závodu byla možnost prohlédnout si nedaleká kasárna s ukázkami vojenské techniky a shlédnout vystoupení divadelního souboru.

Předposlední červnovou sobotu jsme se sešli u naší klubovny k slavnostnímu zakončení skautského roku. Byly vyhodnoceny celoroční soutěže a předány odměny. Nakonec jsme si povídali u zapáleného táboráku a těšili se na vrchol celoročního snažení a tím byl náš skautský tábor.

Ten se opět konal u Velkých Karlovic na Vsetínsku v místě zvaném ,,Dynčák“. Zúčastnilo se jej 16 dětí a 2 dospělí vedoucí. Celotáborová hra tentokrát vycházela z legendy o civilizaci Mayů a jejich pokladu, který bylo třeba po splnění a překonání různých úkolů a nástrah najít. Hra se líbila a protože i počasí nám přálo, měli jsme možnost zažít spoustu dobrodružství a legrace. A abychom nestrádali ani duchovně, přijali naše pozvání k návštěvě otec Jan Vodák a otec Kamil Vícha, který nám i sloužil mši svatou pod širým nebem. Po čtrnácti dnech jsme se tak vraceli plni krásných zážitků a dobrodružství.

Prázdniny utekly jako voda a bylo tu opět září  a s ním nejen škola ale i skautské schůzky. A aby nás bylo opět víc, provedli jsme hned v prvním zářijovém týdnu nábor nováčků v naší škole.  Podařilo se nám na první schůzku získat  6 nováčků, kteří začali pravidelně docházet na schůzky družin. V současné době máme v našem oddíle 1 družinku světlušek – vedoucí Pavel Jarolím, 2 družinky vlčat – vedoucí Lukáš Boček a Radomír Flám a 1 družinku skautů – vedoucí Dalibor Flám. Ostatní starší členové se různě podle potřeby podílejí na chodu oddílu. Celkem má náš oddíl 20 členů, vůdcem  je Pavel Jarolím.

Podzim v oddíle byl hlavně ve znamení sehrávání se a učení se spolupráci v jednotlivých družinách. Bohužel byl poznamenán i jedním negativním jevem, kdy naši klubovnu poctili svou návštěvou v nočních hodinách nezvaní návštěvníci a zcizili nám několik, pro nás cenných věcí. K naší smůle to  bylo i topení darované nám obecním úřadem, čímž se nám trochu zkomplikovala činnost v zimním období.

V měsíci říjnu jsme podnikli výpravu  do lesa mezi Oprechticemi a Novou Bělou. Pozorovali jsme podzimní přírodu, hráli různé hry a soutěže a objevovali místa, na která bychom se jinak asi nedostali. Po poledni jsme se vrátili utahaní, ale opět bohatí  o spoustu nových zážitků.

V sobotu 9.listopadu se konal v budově školy v Dolním Sklenově již tradiční skautský seminář pořádaný našim střediskem sv. Jiří v Brušperku. Seminář je určen nejen skautům a skautkám starším 15 let, ale i veřejnosti.

A byl tu prosinec a s ním i vánoce. Ty v našem oddíle proběhly opět tradičně jako vánoční besídka s předáváním dárků. Nezapomněli jsme ani na zvířátka v lese a nadělili jim dobroty do krmelce. Jako již tradičně jsme přinesli i světlo z Betléma, které jsme rozvezli skautským vůdcům našeho střediska a na štědrý den jsme jej přinesli na půlnoční mši svatou jako symbol pokoje a klidu.

Pavel Jarolím