18.9.2017

2005

Letošní rok začal trochou charity. Naše 2 skupinky dostaly na starost část Krmelína, kde jsme prováděli Tříkrálovou sbírku. Na konci dne byli všichni řádně promrzlí, ale také se nám, jak jsme se později dozvěděli podařilo vybrat docela  velkou částku peněz na charitativní účely.

Koncem dubna, k příležitosti svátku sv. Jiří byla jako tradičně v Brušperku Skautská pouť, kde jsme se  sešli se skauty z okolí. Po tradiční mši jsme se přesunuli do Pastevníku, kde svedli lítý boj dva rytíři, kteří nám řekli, že poklad získáme jedině, pokud vybojujeme velkou bitvu na nedaleké louce. Rozdělili jsme se do dvou družstev a vydali se na bojiště. Museli jsme podstoupit několik dlouhých kol  boje, než se zjistilo, kdo si rozdělí sladkou odměnu. Potom jsme se po oddílech přesunuli ke kolotočům, kde jsme utratili všechny své peníze, ale za to jsme se  pořádně vyřádili.

Tábor jsme poprvé podnikli se skauty ze sousední vsi Staříče. Konal se začátkem prázdnin na Hadince u Vítkova. Pomáhali jsme získat polskému bankéři ukradený poklad, který za 2. světové války ukořistili němečtí vojáci a ukryli někde v místních lesích. Při cestě po stopách jednoho vojáka jsme poznávali utrpení, které vojáci prožívali a dozvídali se i o jeho poznání špatnosti války a počínání. Proto se raději pokladu vzdal, ale nakonec jej přece jenom potkala špatná smrt. Poklad jsme nakonec našli kousek od jeho oběšené mrtvoly. Na táboře jsme ale také párkrát byli na kousek vzdáleném koupališti a navštěvoval nás Martin Havránek spolu s ;Martinem Konečným a jejich partou ze srubu. Měli jsme také jednu zvláštní návštěvu. Kousek od  našeho tábora přistál vrtulník MI24. Mohli jsme se tak podívat, jak takový  stroj vypadá z blízky i zevnitř a protože tam nebylo moc lidí, byl to určitě silnější zážitek než na nějakém leteckém dni. I přes škaredé počasí, které málem vylilo okolo tekoucí potok z koryta se všem tábor líbil a rozhodli jsme se, že příští rok určitě pojedeme zase společně.

Začátkem školního roku jsme se  domluvili s panem Menšíkem a na jeho pozemku postavili Tee-Pee, ve kterém jsme strávili několik dní a nocí plných her a zábavy. Dva naši členové zde měli také možnost splnit Skautský slib a tak se posunuli mezi starší část dětí našeho oddílu. V pondělí nás navštívila celá místní základní škola, kde jim pan Menšík povykládal o panu Mayovi, který měl zrovna výročí narození. Děti se podívaly do teepee, které jsme dodatečně vyzdobili a nakonec si zahrály pár společných her. Tuto akci jsme měli zároveň jako nábor, přidalo se k nám několik nováčků.

Jeden podzimní víkend jsme se  všichni vydali na Slezsko-ostravský hrad, kde jsme se podívali na tuto nově obnovovanou památku, několik místních zajímavostí a Sklep strašidel. Poté jsme  se vydali na nedalekou haldu, která je nejvyšším místem Ostravy. Cestou jsme  viděli několik zdejších zvláštností, jako dým stoupající ze země a viděli velkou část města zakrytého oparem a kouřem. S velkým zpožděním jsme se  potom rychle vraceli domů.

Koncem listopadu jsme se skauty  podnikli několikadenní výpravu na srub na Hadince. Po příjezdu do Černé ve  Slezsku nás nejprve překvapil déšť, potom vyhřátý srub, kde na nás čekali  skauti, kteří nám srub půjčili. Druhý den nás čekalo třetí překvapení a to sníh, který za noc nasněžil. Museli jsme tak program omezit na činnost ve  srubu, protože v tuhle dobu jsme na tyto podmínky nebyli vůbec připraveni.  Jedno ráno se dokonce teplota ve srubu blížila nule. Proto jsme hráli hru na  hrdiny Dračí doupě, která se všem zúčastněným líbila a dále si užili plno jiné zábavy, kterou jsme si navzájem připravovali.

Prosinec proběhl klasicky ve  znamení Mikulášské besídky a Vánoční nadílky.