18.9.2017

2008

První letošní akcí, když nepočítám schůzky v klubovně byla asi skautská pouť v Brušperku na svátek svatého Jiří, patrona skautů, ale i našeho střediska. Zahráli jsme si hru, která byla pro všechny oddíly z našeho střediska připravena a potom si vybili zbytek sil na kolotočích. Jinak bylo jaro ve  znamení schůzek v klubovně, kde jsme hráli hry a učili se novým věcem.

Letošní tábor jsme strávili na Slezské Hartě, krásné přehradě u Bruntálu. Vzhledem k tomu, že letos jeli na tábor jen starší skauti a roveři, tak jsme měli trochu akčnější program. Byli jsme partyzáni za 2. světové války a snažili jsme se zabránit místním německým jednotkám v činnosti v okolí. Nejprve bylo potřeba projít vojenským výcvikem a opevnit si tábořiště. Vybudovali jsme proto u vstupu do tábora strážní budky a celý tábor obehnali zátarasy. Dobrý výhled do okolí byl také z hlídkového stanoviště u vstupní brány na louku. Všechno tohle probíhalo formou her. Stejně tak i ničení radarové stanice, přepad vojenského přístavu nebo atentát na německého generála. Jednou jsme taky hledali dynamity ukryté na hrázi, aby se němcům nepodařilo ji vyhodit do vzduchu, když budou muset ustupovat. Také jsme odhalovali špiony a neustále se museli skrývat před  nálety, snipery a podobným nebezpečím vyskytujícím se v okolí. Ve volných chvílích jsme se samozřejmě koupali, hráli hry a jezdili na loďkách, které  prolínaly celou naší činností.

Ani jsme se nestihli vzpamatovat z tábora a už nám začal nový školní a skautský rok. Začátkem září jsme jako každým rokem udělali nábor na základní škole v Krmelíně, abychom měli zase pár nováčků. Nakonec se podařilo, i když k nám nezačali chodit děti z Krmelína, ale dvě děti z Ostravy.

Hned po tomto náboru jsme se vrhli do oddílové činnosti. Každý pátek jsme se scházeli v klubovně, hráli mnoho her a poznávali taje přírody a skautingu. Také jsme podnikli jsme několik  výprav do okolí.

Na podzim se naši roveři vydali na srub na Hadinku, kde strávili příjemný víkend v přírodě. Museli si vařit a krom toho podnikali výpravy do okolí, hráli hry a učili se samostatnosti.

V prosinci nás čekala každoroční mikulášská nadílka a vánoční besídka. Tím jsme oslavili krásné vánoční tradice a připomněli dětem, že by jim nemělo záležet jen na sobě, ale i na ostatních: kamarádech, přírodě, zvířatech, ale i jiných lidech dobré vůle, jak je ostatně řečeno i ve skautských zákonech.