18.9.2017

2010

V roce 2010 jsme zažili spoustu vydařených akcí. Nejprve se naši vedoucí zúčastnili výročního skautského plesu ve Zlatých Horách, kde náš spřátelený oddíl slavil 20. výročí nepřetržité činnosti. My všichni jsme zase v únoru pomáhali s pořádáním maškarního bálu pro děti základní školy v Krmelíně. Pomáhali jsme unii rodičů, která nám přidělila prodávání vstupenek, tomboly, hlídání v šatně a podobné záslužné činnosti. Akce byla velmi povedená a všem se líbila.

Další na řadě byl každoroční skautský výšlap na Ivančenu. Této akce se pokaždé účastní stovky skautů z celé české republiky a my museli být mezi nimi. Letos se k nám přidali i skauti ze Zlatých Hor, kteří také noc předem spali v naší klubovně. Výšlap jsme zahájili od hotelu Bezruč v Malenovicích. Na Ivančeně jsme si prohlédli mohylu padlých skautů a shlédli předávání vyznamenání členům Junáka. Poté jsme se i s našimi nováčky vydali na Lysou Horu a dál na Ostravici, odkud nám jel vlak domů. Byli mezi námi 7mi letý Standa a 6ti letá Adélka a oba cestu dobře zvládli. Celá akce je se povedla a my už se těšíme na další ročník.

O prázdninách se jelo na tábor na Slezskou Hartu. Nejprve jsme byli na tábořišti sami a měli jsme skvělou hru Piráti z Karibiku. Museli jsme pomáhat Jacku Sparrowovi získat ukradený poklad Aztéků, aby mohl dostat zpět svou loď Černou Perlu. Kromě spousty zábavných her jsme také jezdili na loďkách a podnikli výlet na vyhaslou sopku Velký Roudný. Nakonec se nám podařilo zabít Davyho Jonesem získat poklad a vrátit Jackovi, co mu patří. Druhý týden byl vedle nás na tábořišti oddíl ze Zlatých hor. Protože se s nimi známe již několik let a setkáváme se vždy mimojité na táboře, tak jsme s nimi měli společný program. Hráli jsme hodně zajímavých a napínavých her. Dělali jsme závody na kolech a lodích a čekala nás i dobrodružná noční hra. Vlčata a světlušky mezitím plnili bobříky a hráli si u vody.

Pouhý týden po příjezdu z tábora, jsme se se skauty ze Zlatých hor viděli znovu. A to při Mistrovství světa v rýžování zlata. Zde jsme celý víkend pilně pomáhali a jako odměna nám byla udělena možnost zasoutěžit si ve finálovém dnu Mistrovství v kategorii VIP.  Při minimálních zkušenostech se nám podařilo skončit na 3. 9. a 10. místě.

A také další akce byla se „Zlatohorcema“. Jednalo se o večerní hru Stínadla se bouří, které jsme se zůčastnili už podruhé. Letos ale byla zase o něco lepší než ta předchozí. Jak už název napověděl, šlo o hru na motivy knížky Jaroslava Foglara. V Jeseníkách jsme byli celý víkend, a po tuto dobu byl také pro nás připraven doprovodný program. Pomyslnou třešničkou na dortu (kromě samotné hry), byla stezka odvahy do kostelní zvonice pro deník Jana Tleskače. Ke správné atmosféře přispěla i skutečnost, že ti nejstarší se dostali na řadu až kolem půlnoci.

Začátkem listopadu se konal tradiční rej duchů základní školy T.G. Masaryka a my jsme při tom již podruhé nemohli chybět. Děti musely dojít v průvodu na Krmelínský kopec. V aleji pod vrcholkem kopce je ale čekala strašidla, kolem kterých musely projít. Nahoře už hořela vatra, kterou jsme připravili a děti si mohly napsat přáníčka na vánoce a poslat je lampionem Ježíškovi. Bohužel bylo velmi větrno a nevlídno, takže si děti musely nechat pouštění lampionů na doma.

Zatím poslední akcí byla Mikulášská nadílka. Za prvé na základní škole, kterou pomáháme pořádat už druhým rokem a nově i středisková Mikulášská besídka v Kozlovicích. Tam se sešly děti z celého střediska (Krmelín, Brušperk, Staříč a Kozlovice). Měly za úkol sestavit řetěz a křídla z dílků, které získávaly plněním úkolů a her. S jejich pomocí potom odčarovaly čerty, kteří byli hodní  a zlé anděly. Když se každý choval, jak měl, přišel Mikuláš a rozdal všem dárečky.

Krom těchto skvělých akcí probíhají každý pátek v naší klubovně schůzky, na kterých se učíme nové dovednosti a hrajeme zajímavé hry

 

Dalibor Flám a Pavel Hradil